Wat is werkkapitaal?

Het belang van voldoende werkkapitaal voor jouw onderneming.

Met het werkkapitaal van jouw onderneming betaal je jouw openstaande facturen (crediteuren). Als ondernemer is het dus belangrijk om dit op peil te houden. Een hele makkelijke manier om dit te doen, is middels factoring.

factoring voordelen factoring nadelen factoring mkb factoring

Factoring biedt namelijk de volgende voordelen voor jou als ondernemer:

● Facturen direct betaald
● Werkkapitaal sneller aangevuld
● Grotere liquiditeit en cashflow
● Meer financiële zekerheid
● Eventuele overname debiteurenrisico 
● Mogelijkheid tot overname gehele debiteurenadministratie
 
Verderop gaan we dieper in op deze voordelen van factoring. Allereerst zullen we uitleggen wat we onder werkkapitaal verstaan en hoe je het bruto en netto werkkapitaal berekent.
 
Nu al benieuwd naar wat factoring voor jouw onderneming en liquiditeit kan betekenen? Neem gelijk contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met een van onze adviseurs. Zij kunnen je er alles over vertellen. 

Wat is werkkapitaal?

Werkkapitaal is de geldvoorraad die een bedrijf heeft om op de korte termijn aan financiële verplichtingen te voldoen. Het is het geld waarmee jij jouw openstaande facturen betaalt. 

Jouw werkkapitaal wordt gevormd door de zogeheten vlottende activa. Vlottende activa bestaan uit je liquide middelen, je voorraad en je debiteuren. 

Met liquide middelen wordt het geld bedoeld dat momenteel in jouw bezit is. Dit kan cash zijn, of op jouw zakelijke rekening staan. Je voorraad zijn die goederen waarvan je als ondernemer vrijwel zeker weet dat ze op korte termijn ingewisseld kunnen worden voor geld. Met debiteuren bedoelen we uiteraard de facturen die nog moeten worden voldaan aan jou. 

Vlottende activa zijn overigens iets anders dan de vaste activa. Met dat laatste worden namelijk bezittingen aangeduid die langer meegaan, zoals gebouwen of machines. 

Hoe bereken je jouw werkkapitaal?

Er bestaat een verschil tussen bruto werkkapitaal en netto werkkapitaal. Je bruto werkkapitaal is simpelweg je vlottende activa. 

Wil je jouw netto werkkapitaal berekenen, dan trek je van het bruto werkkapitaal het kort vreemd vermogen af. Met kort vreemd vermogen worden je kortlopende schulden aangeduid. Dit zijn betalingsverplichtingen die jouw onderneming het komende jaar zal moeten voldoen. Daarmee komen we uit op de volgende formules voor bruto en netto werkkapitaal:

Bruto werkkapitaal = vlottende activa

Netto werkkapitaal = vlottende activa – kort vreemd vermogen

Waarom voldoende werkkapitaal belangrijk is

Heb je onvoldoende werkkapitaal, dan komt je onderneming geheid in de financiële problemen. Je wilt als ondernemer in staat zijn om op elk moment jouw rekeningen te kunnen betalen. Daarvoor heb je voldoende werkkapitaal nodig, en de zekerheid dat dit in de toekomst op niveau blijft. Dit kun je gemakkelijk bereiken door te kiezen voor factoring. Hieronder lees je er meer over.

Vergroot je werkkapitaal middels factoring

Een snelle en simpele manier om je werkkapitaal direct te vergroten, is middels factoring. Factoring zorgt er namelijk voor dat jouw facturen direct worden betaald door de factormaatschappij. Kies je voor de diensten van MKB Factoring, dan betalen we je dezelfde dag nog wanneer de factuur voor 13:00 uur bij ons binnen is. Door te kiezen voor factoring beschik je dus vele malen sneller over jouw geld dan wanneer je zelf je debiteurenbeheer doet. Dit vergroot de liquiditeit en cashflow van jouw onderneming.

Wil je meer weten over onze werkwijze en de verschillende diensten die MKB Factoring aanbiedt? Neem vooral contact met ons op. We staan je graag vrijblijvend te woord.

factoring wat is factoring uitleg over factoring mkb factoring

Twijfels over factoring?

Factoring starten?

De overige mogelijkheden van factoring

Je kunt er eveneens voor kiezen om het debiteurenrisico of jouw gehele debiteurenadministratie uit handen te geven. Dit geeft naast financiële zekerheid ook de garantie dat er continu overzicht op je debiteuren gehouden wordt.

Wil je meer weten over onze werkwijze en de verschillende diensten die MKB Factoring aanbiedt? Neem vooral contact met ons op. We staan je graag vrijblijvend te woord.

Gratis factorcheck? Of vrijblijvend offerte?

Heb je genoeg over dit onderwerp gelezen en wil je factoring gaan aanvragen?