Financiering voor een groter werkkapitaal

Werkkapitaal is het geld dat jouw onderneming nodig heeft om de dagelijkse uitgaven mee te bekostigen.

Elke ondernemer zal dan ook op zoek zijn naar manieren van financiering om het werkkapitaal te vergroten. Zonder voldoende werkkapitaal kom je namelijk snel in moeilijkheden. Lees op deze pagina hoe je jouw werkkapitaal kunt vergroten.

factoring voordelen factoring nadelen factoring mkb factoring

Vergroot je werkkapitaal middels factoring

Factoring is een uitstekende methode om je werkkapitaal direct te verbeteren. Factoring zorgt er namelijk voor dat jouw facturen gelijk worden betaald, via een factormaatschappij zoals MKB Factoring. 
 
Samengevat kan financiering via factoring je werkkapitaal op de volgende manieren vergroten:
● Veel snellere betaling van facturen
● Efficiënter debiteurenbeheer
● Optie om alleen traag betalende debiteuren over te laten nemen
● Eventueel kun je je laten verzekeren voor het debiteurenrisico
● Mogelijkheid om de gehele debiteurenadministratie uit te besteden 
 
Kan jouw onderneming wel een slag maken in het vergroten van het werkkapitaal? Of ben je geïnteresseerd in de overige mogelijkheden die factoring biedt? Onze adviseurs kunnen je er meer over vertellen in een vrijblijvend gesprek. Neem dus gerust contact met ons op.
 
Hieronder vind je een beknopte uitleg van het begrip werkkapitaal. Zo vertellen we je wat precies onder deze noemer wordt geschaard en hoe je jouw bruto en netto werkkapitaal berekent. In het laatste onderdeel vertellen we je hoe je jouw werkkapitaal gemakkelijk en snel kunt vergroten. 
 

Wat is werkkapitaal precies?

Werkkapitaal is het geld dat je beschikbaar hebt om op de korte termijn aan jouw financiële verplichtingen te voldoen. Wanneer je over voldoende werkkapitaal beschikt, maakt dat de dagelijkse bedrijfsvoering veel makkelijker.

Er bestaat een verschil tussen bruto werkkapitaal en netto werkkapitaal. Je bruto werkkapitaal is je vlottende activa. Oftewel: je voorraad, liquide middelen en debiteuren. Wil je weten wat je netto werkkapitaal is, dan trek je hier het kort vreemd vermogen van af. Dit laatste bestaat uit je crediteuren en overige kortlopende schulden en wordt ook wel vlottende passiva genoemd.

Hoe bereken je jouw werkkapitaal?

Zoals hierboven aangegeven is het bruto werkkapitaal je vlottende activa. Het netto werkkapitaal is het bruto werkkapitaal minus het kort vreemd vermogen. Daarmee komen we uit op de volgende formules voor bruto en netto werkkapitaal:

Bruto werkkapitaal = vlottende activa

Netto werkkapitaal = vlottende activa – kort vreemd vermogen

Hoe zorg je voor meer werkkapitaal?

Elk bedrijf zal baat hebben bij meer werkkapitaal. Eveneens wil je als ondernemer graag de garantie dat dit in de nabije toekomst op peil blijft. Met jouw werkkapitaal betaal je immers de crediteuren, maar kun je ook investeringen en inkopen doen. En dat biedt weer de nodige mogelijkheden voor groei van je onderneming. 
 

Kies voor factoring om je werkkapitaal te verbeteren.

Een factormaatschappij inschakelen kan er op grofweg twee verschillende manieren voor zorgen dat jouw werkkapitaal wordt vergroot:
1. Directe betaling van facturen betekent een directe vergroting van je werkkapitaal
2. Verbeterd debiteurenbeheer leidt tot meer controle over je werkkapitaal 
factoring wat is factoring uitleg over factoring mkb factoring

Twijfels over factoring?

Factoring starten?

Factoring als financiering leidt direct tot werkkapitaal

Factoring is een manier van financiering die direct meer werkkapitaal genereert. Dankzij factoring worden facturen immers direct betaald, dus dit geld is gelijk beschikbaar. Dit verbetert de liquiditeitspositie en cashflow van jouw onderneming aanzienlijk. Je hoeft je zo geen zorgen te maken of je zélf aan betalingsverplichtingen kunt voldoen. Je hebt de zekerheid dat je voldoende geld beschikbaar hebt voor uitgaven op de korte termijn, zoals het betalen van je personeel of leveranciers. 
 

Factoring voor een efficiënter debiteurenbeheer

Een factormaatschappij kan jouw onderneming op verschillende manieren helpen met het op orde brengen van je debiteurenadministratie:
● De factormaatschappij neemt één of enkele van je debiteuren over – zoals alleen de traag betalende debiteuren
● Ze nemen al je debiteuren over
● Ze verzorgen jouw gehele debiteurenadministratie; inclusief incasso
● Je dekt je via een kredietverzekeraar in voor het debiteurenrisico
 
Het grootste voordeel dat het uitbesteden van debiteurenzaken jouw onderneming zal opleveren, is de toegenomen efficiëntie. Zo houd jij zelf meer tijd over voor je kerntaken, terwijl je weet dat je debiteurenbeheer in goede handen is. Je hebt de garantie dat de factormaatschappij continu overzicht op je debiteuren heeft. Deze partij is hier immers in gespecialiseerd, dus weet als geen ander hoe je een debiteurenadministratie optimaal krijgt. Dat maakt ondernemen voor jou een stuk zorgelozer. 

Plan vrijblijvend een adviesgesprek in

Meer weten over de mogelijkheden van factoring voor jouw bedrijf? Onze experts staan je graag te woord. In een vrijblijvend adviesgesprek kunnen we je alles vertellen over de verschillende opties en het bijbehorende kostenplaatje. 

Gratis factorcheck? Of vrijblijvend offerte?

Heb je genoeg over dit onderwerp gelezen en wil je factoring gaan aanvragen?